Kalymnos in hrana

 In Grčija

V prejšnjih objavah sem povedal nekaj na splošno o Kalymnosu, nato sem vam predstavil plaže, da pa bodo na dopustu vaši želodčki polni, je potrebno povedati tudi kaj o hrani in za koliko si lahko kaj privoščite. Informativno lahko povem, da sem pojedel ogromne količine feta sira, ki ga drugače ne jem veliko, albezen pa je pojedla toliko čebule, kot je ni prej v petih letih. :D Tako dobro je tam, da sedaj, ko sva doma, nadvse pogrešava njihovo kulinariko.

Kar me je presenetilo, je bilo veliko restavracij v smislu fast food-a. Gyros, pomfri, kebab in podobna hrana je dosegljiva povsod, a gurmani si z lahkoto najdemo tudi normalne restavracije. Cene so podobne, kot pri nas. Pivo Mythos je od 2,5 do 3 €, kar pomeni, da je v istem razredu kot Amstel ali Heiniken. Grška solata od 4,5 do 6 €, souvlaki okoli 8 €, plošča grške tradicionalne hrane za 2 osebi 18 €, hobotnica na žaru 10-12 €. Pri vsaki hrani dobiš še pogrinjek, ki vključuje kruh in maslo oz. kak njihov namaz s česnom. Nama se ni zdelo predrago, velikokrat pa je bila za oba dovolj že ena porcija + solata. :)

Nujno morate obiskati restavracijo Dancing Zorba, ki nudi odlične morske specialitete in do katere se spustite po stopnicah blizu avtobusne postaje. Priporočam tudi restavracijo čez cesto, ki ima teraso visoko nad cesto. Tam so samo zaradi naju poklicali kuharja, ki je moral za polnjene lignje pripraviti žar. In vse brez jeznih pogledov, v smislu “opet ovi Slovenci”. Priceless!


Za vse avanture željne obvezno priporočam gostilnico Paradise taverna, katere lastnik Nikolas vas bo presenetil. Nahaja se v Palionisos bay-u in po zgodbah, ki sem jih slišal in bral, vem, da še nikogar ni pustil hladnega. :D

Na najinih dopustih, kot prava ljubitelja pic, vedno poskusiva tudi njihove. In kot vedno, tudi tokrat nisva bila razočarana. Poln okus, domače sestavine in nizka cena so naju prepričale.

 

Obvezno morate poskusiti Kalymnos salad, značilno solato tega otoka. Nenavadna, a dobra. Posebnost je ta, da je pod zelenjavo naložen kruh (koulourg) s semeni, ki je namočen v vodo in olivno olje. Nad njim pa mešanica paradižnika, oliv, kumaric in ogromna količina začimb. Praviloma je na vrhu tudi domač kozji sir, a se mi zdi, da sva midva imela feto. Kakorkoli, vredno vsakega evra.

Ne pozabite na njihov med, ki ga prodajajo v konzervah. Timijan in origano prevladujeta med okusi in hitro se navadite nanj.

Brez problema pa poleg morske hrane dobite tudi zrezke, lasagne, musake in ostale zadeve. Če boste lačni, ste sami krivi :P

V Masouriju je dovolj restavracij za vse okuse, nekaj jih je na otoku Telendos. Če ga obiščete, lahko jeste kar tam. Po želji se lahko zapeljete tudi v glavno mesto. Kot sem rekel, otok je majhen in hitro ste povsod. Pa dober tek! :)

Recommended Posts
Showing 6 comments
  • simon
    Reply

    mljask… v ustih čutim giros in njihov tatziki ;)

    • Saso
      Reply

      Letos tzatzikija nisem okusil. Sem pa pojedel nenormalno veliko fete :D

  • jernej
    Reply

    Slastno! Te čudovite fotke so popolna inspiracija za morebitno prihodnjo kulinarično akcijo :)

    • Saso
      Reply

      Verjetno premalo “divja” hrana, a? Se že veselim tvojih novih kulinaričnih zadevščin. :)

  • jernej
    Reply

    saso, sploh ne! moram priznat, da mi je osebno grška hrana odlična! je pa res, da za objave izbiram bolj eksotične, manj poznane recepte :)

    • Saso
      Reply

      Manj poznano je vedno zanimivo. Morda kdaj tudi kaka “čudna” solata najde mesto pri tvojih objavah. ;)

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search