Lezbos in plaže

 In Grčija

V prejšnjem zapisu z Lezbosa ni bilo nič govora o plažah, a je treba narediti posebej objavo o tem, saj je otok en večjih in je plaž o-grom-no.

Kampos beach (Kambos)

Prva plaža je bila izbrana bolj naključno, saj še nisva imela izdelanega načrta, kam iti. Zato sva se odločila za nekaj bližnjega, a da vseeno ne bova prehitro tam. Kampos je bolj osamljena, mivkasta plaža, kjer hodiš v vodo kot budala in imaš po petih minutah celo že mokra kolena. Zelo primerna za majhne otroke ali za tiste, ki radi pokažejo kakšen košček telesa več, brez da bi jih kakšen sosed buljil izza časopisa.

Kampos-Lesvos-DSCF0184

Kampos-Lesvos-DSCF0186

 

Petra beach

Glede na to, da se mesto Petra nahaja na poti nazaj, sva se odločila, da pogledava še sem. Plaža je prodnata z veliko ležalniki in dovolj prostora tudi za tiste, ki bi radi ležali bolj na samem. Z brisače je lep razgled na otok Mikro Nisi, ki ob sončnem zahodu s pravimi nastavitvami na fotoaparatu, zasije s svojo silhueto.

Petra-Lesvos-DSCF0211

Petra-Lesvos-DSCF0224

Petra-Lesvos-DSCF0227

 

Tsonia beach

Midva sva ji rekla kar Red Sonja, saj je ta čudovita plaža na vzhodnem delu otoka posejana z rdečim peskom in izgleda zelo lepo. Obisk plaže toplo priporočam med tednom, saj se med vikendom tja natepejo domačini in je kot na tržnici. Saj vemo, kako glasno je, če imaš brisačo blizu njih. Prvič sva jo obiskala v soboto, drugič pa v torek. Razlika je bila očitna. ;)

Tsonia-LEsvos-DSCF0253

Tsonia-Lesvos-DSCF0254

Tsonia-Lesvos-DSCF0258

Ta je nastala med tednom. ;)

Tsonia-Lesvos-DSCF0817

Divje plaže

Povsod po Lezbosu je dovolj divjih plaž, kjer lahko najdete svoj mir. Midva sva izbrala eno na severnem delu obale, nekje blizu Agios Dimitrios. Cel dan nikogar, le proti koncu je mimo primarširal nek domačin, ki je šel lovit hobotnice.

Lesvos-DSCF0289

 

Ampelia beach

Ta plaža je bolj blizu Molivosa in je tudi ob mestecu, kjer ima Intelekta svoje namestitve. Dokaj oblegan osrednji del plaže, a če se sprehodimo po mivki proti severu oz. na desno stran, najdemo mir in tišino.

Ampelia-Lesvos-DSCF0322

Ampelia-Lesvos-DSCF0323

Ampelia-Lesvos-DSCF0325

 

Sigri beach

Idilična mivkasta plaža Sigri se nahaja v lepem zalivu pod mestom Sigri, s čudovitim razgledom na staro trdnjavo. Imajo ležalnike, najde pa se tudi kotiček, kjer ni te plastične navlake. Edini minus plaže je, da je ob njej cesta. Sicer ni prometna, a tu pa tam pripelje mimo avto in dvigne ves prah, ki ga nese povsod naokoli.

Sigri-Lesvos-DSCF0411

Sigri-Lesvos-DSCF0427

Sigri-Lesvos-DSCF0435

Sigri-Lesvos-DSCF0436

 

Makris Gialos

Najdlje, kar sva šla proti jugovzhodu, je bila ta plaža. Dokaj obljudena, tudi z otroci, a vseeno sva tačke namakala kar nekaj časa, saj v bližini ni bilo druge izbire.

Makris-Gialos-Lesvos-DSCF0465

Makris-Gialos-Lesvos-DSCF0461

 

Limani beach

Ta plaža nama je bila všeč zato, ker je bolj odročna, saj se kar nekaj časa spuščaš po prašni cesti do zaliva. Na eni strani je pristanišče, kjer je voda bolj tako – tako, na drugi strani pa je majhna mivkasta plaža in mala taverna, ki poskrbi, da ne boste lačni in žejni. Žal je ob najinem obisku na tej plaži pihal orkanski veter, tako da sva se samo namočila, polovila brisači in se odpravila naprej.

Limani-Lesvos-DSCF0512

Limani-Lesvos-DSCF0513

Limani-Lesvos-DSCF0520

 

Skala Vasilikon

To je odročen, južni del zaliva Kalloni, kjer ni ničesar pametnega. Plaža dolgočasna, umazana in nič kaj lepa na pogled. Preverjeno, odkljukano in gas dalje.

Skala-Vasilikon-Lesvos-DSCF0609

Achladeri beach

Na poti nazaj je ob zalivu izgledalo lepo. A ko sva prišla bliže, naju je vsa ta morska penica odvrnila od namakanja.

Lesvos-DSCF0620

 

Neznana plaža blizu mesta Paraklia

Pred prihodom v to mesto, na levi strani zagledamo parkirišče s taverno, tam pa se nahaja ta idilična plaža, ki bi ji skoraj lahko rekel, da je ena lepših in umirjenih. Žal nama jo je pokvaril grški pop, ki je prišel tja s kupom otrok in se potem cel dan drl nanje, govoril in vpil. Skoraj bi potreboval čepke za ušesa. Kljub temu je lepa plaža, droben pesek in veliko živeža v vodi, saj je cel zaliv Kalloni naravni rezervat.

Lesvos-DSCF0624

Lesvos-DSCF0631

 

Skala Sikaminias

Malce izven mesteca se nahaja lepa prodnata plaža, kjer v senci borovih dreves uživate v miru in tišini. Nekoč nadvse priljubljena plaža mladih je sedaj bolj kot ne zapuščena. Vsaj midva nisva videla nikogar, ki bi se tam kopal.

Skala-sikaminias-Lesvos-DSCF0674

Skala-sikaminias-lesvos-DSCF0675

Kagia beach

Plaža Kagia se nahaja na severu otoka in je ena bolj čistih, prodnatih. Dovolj velika, da ni gneče in nudi tudi senco za tiste, ki jim ne odgovarja preveč sonca. Tik ob plaži pa se nahaja taverna, ki s toplim obrokom poskrbi, da ste lahko na plaži skozi ves dan.

Kagia-Lesvos-DSCF0648

Kagia-Lesvos-DSCF0653

 

Efthalou beach

Efthalou je plaža s toplimi vrelci in je čez dan kar fino zasedena. Vsi se namreč radi namakajo v toplih izvirih med skalami. Plaža ima tudi svoj termalni bazen, ki je dostopen v zameno za nekaj kovančkov.

Eftalou-Lesvos-DSCF0274

Eftalou-Lesvos-DSCF0760

 

Golden beach

Z lahkoto potrdim, da je za naju najlepša plaža na otoku Golden beach, ki se nahaja blizu Efthalou plaže. Le peš se je treba sprehodit mimo nje, da pridemo do prijetnih, ne preveč obljudenih zalivov. Dolge prodnate plaže, ki so proti koncu zalivov bolj nagnjene k nudizmu, so idealne za popoldansko kopanje, saj sonce z zlatimi žarki ogreva ta del in je toplo vse do sončnega zahoda.

Golden-beach-Lesvos-DSCF0306

Golden-beach-Lesvos-DSCF0767

Golden-beach-lesvos-DSCF0840

Golden-beach-Lesvos-DSCF0842

 

Molivos beach

Plaža, ki je pravzaprav mestna plaža, ni nič posebnega. Prodnata, veliko ježev in najbolj primerna za dopoldansko kopanje, če imate popoldan odhod avtobusa izpred hotela. Tako sva tudi midva to izkoristila in jo odkljukala.

Molivos-Lesvos-DSCF0476

Molivos-Lesvos-DSCF0589

Zaključek

Seveda je plaž na otoku še veliko, a za 14-dnevni dopust kaj več kot to ni bilo možno. Bo pa še nekaj ostalo za naslednjič. Edino, kar sem pogrešal, je turkizna barva morja. Tega žal na Lezbosu ni, saj je otok vulkanskega izvora in posledično so kamni in pesek temni.

V prihodnji objavi pa nekaj splošnih podatkov oz. navodil za Lezbos.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search