Lezbos in zaključek

 In Grčija

V prejšnjih objavah ste prebrali nekaj o mačkah Lezbosa, hrani in plažah, tokrat pa nekaj splošnih informacij in napotkov. Morda komu pridejo prav.

Molivos

Simpatično mesto Molivos je zelo zanimivo iz vidika ogledov. Od trdnjave, ki je na vrhu hriba in je ponoči osvetljena z oranžno barvo, do čudovitih ulic, ki se vijejo po vzpetini med hišami in ki zvečer zasijejo v čisto drugačni luči. Polno trgovinic, kavarn in ostalega izpade v soju luči zelo lepo. Nekatere ulice imajo naravno streho in zanimiv občutek je hoditi po tunelu iz oljk.

Molivos-Lesvos-DSCF0310

Molivos-Lesvos-DSCF0446

Molivos-lesvos-DSCF0447

Molivos-Lesvos-DSCF0449

Molivos-Lesvos-DSCF0478

Molivos-Lesvos-DSCF0583

 

Okameneli gozd

Okameneli gozd je prav posebna znamenitost na zahodni strani Lezbosa. Na ogromni površini si v zameno za vstopnino lahko ogledate veliko število okamenelih debel, ki so se ohranila, ko je vulkanski izbruh prekrila drevesa. Skozi park je speljana tlakovana pešpot, za katero vam toplo priporočam, da jo prehodite ob oblačnem vremenu in z dovolj tekočine. Pot se namreč vleče in ni nobene sence, kjer bi se lahko odpočili in oddahnili pred žgočim soncem. Sem izkusil na lastni koži. :D

DSCF0347

DSCF0362

DSCF0363

DSCF0370

DSCF0376

DSCF0388

 

Razdalje

Lezbos je zelo velik otok in če si imate namen izposoditi motor, vam priporočam vsaj 125-kubičnega, saj vam bo zelo olajšalo vožnjo. Ne predstavljam si, kako dolgo bi se vozakal preko hribov s kakšnim 50-kubičnim brencljem.

DSCF0443

Diskoteka Medusa

Če se iz mesteca Skala Sikamineas sprehodite ob plaži, boste naleteli na zapuščeno diskoteko Medusa. Le-to je pred ne dolgo nazaj postavil nek magnat in je delovala samo nekaj let, nato pa so se lastniki sprli in vse skupaj je propadlo. Žalosten prikaz, do česa lahko pride, ne glede na to, da je bila v svojih najlepših letih z restavracijo, sobami in prostorom za zabavo ena glavnih atrakcij otoka.

Medusa-Lesvos-DSCF0680

Medusa-Lesvos-DSCF0682-2

Skala Sikamineas

Prijetna ribiška vasica, zelo simpatična za fotografski objektiv, ima dovolj ponudbe, da si jo privoščite kot enodnevni izlet.

Skala-Sikamineas-Lesvos-DSCF0670

Skala-Sikamineas-Lesvos-DSCF0685

Skala-Sikamineas-Lesvos-DSCF0695

 

Kar se tiče Lezbosa, je to več ali manj vse. Žal nisva videla skrajnega juga otoka, kot sva sprva želela, a razdalje in čas niso dopuščale. Bojda je tam neka lepa prodnata plaža…

Za konec še malenkost, ki mi je bila na Lezbosu všeč: nekje na poti proti severu otoka obstaja gozdno-obalna cesta, kjer cesto z obeh strani obdajajo listavci in je prav nenavadno, ko enkrat vidiš cesto, ki ni obdana z oljkami ali iglavci.

Če me vprašate, kdaj je najprimernejši čas za obisk, bom rekel, da ne potujte tja prepozno v septembru, saj zna biti zvečer že kar hladno. Naju je na skuterju proti večeru kar fino zeblo, saj sem pozabil s seboj spakirati jopico.
Napišite, če vas kaj zanima ali pa bi radi samo pohvalili zapise. Rad odgovorim tudi na morebitna vprašanja in morda vas celo prepričam v obisk otoka. ;)

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search