Lezbos, uvod in kje jesti

 In Grčija

Lezbos (oz. Lesvos ali Lesbos) je ogromen grški otok, če se ne motim, kar tretji po velikosti. Kljub nedavnemu dogajanju z migranti, sem mnenja, da le-to ne vpliva na doživetje dopusta. Sedaj, ko sva že zdavnaj nazaj, je lahko biti pameten, kajneda?

Midva sva otok obiskala davnega 2013 (jp, zelo počasi pišem :) ) prek turistične agencije Intelekta. Kot vedno, sva vzela nočitev z zajtrkom, saj sva rada neodvisna od hotelskih večerij, ki so tako ali tako ob napačnih urah.

Tokratne fotografije so malenkost slabše kakovosti, saj sem testiral fotoaparat Fuji X-Pro2, ki pa kljub uporabnosti ni zadovoljil mojih potreb. A za arhiv in spomin na lep dopust je bil dovolj.

Nastanitev na Lezbosu

Kakorkoli, po ogromno prevoženih kilometrih se oba strinjava, da je najboljše izhodišče mesto Mythimna (Molivos). Razlog je dokaj enostaven: to je najprimernejši štart na vzhod, zahod in sever.

Lesvos-DSCF0480

Lesvos-DSCF0580

Lesvos-DSCF0865

Naj opozorim, da kjerkoli na Lezbosu si, vedno je en del otoka oddaljen kot hudič. Ker se, kjerkoli ponavadi sva, izogibava glavnih mest, je izhodišče v Molivosu najprimernejše tudi zaradi tega, saj do glavnega mesta sploh nisva šla.

Kateri hotel na Lezbosu

Intelekta ima v ponudbi super hotelček, ki ni predrag, ni v centru mesta, a je še dovolj dober, da se tam počutiš prijetno. Hotel VILLA IRIS ima vse, kar imajo veliki. OK, razen bazena. Ampak, kdo rabi bazen, če si na morju? :D

Lesvos-DSCF0749

Hrana na otoku

Molivos je dobra izbira zaradi še enega razloga, hrane. Ima enkratno promenado, tik ob morju v pristanišču, kjer je kar nekaj tavern z odlično hrano. Priporočam prvo, ki jo zagledate, ko ste na parkirišču skuterjev. Vem, kako se imenuje, a je zelo težko napisati v naših črkah. Zato v grščini: Το Ουζαδικο ΤΟΥ Μπαμπουκου.

Lesvos-DSCF0164

Lesvos-DSCF0177

Imajo izvrstno ribjo juho, eno najboljših grških solat, kar sem jih kdaj jedel, in kar me je najbolj presenetilo, v solati je bila tudi sladka rdeča pesa. Njamsi!

Lesvos-DSCF0169

Lesvos-DSCF0830

Lesvos-DSCF0314

Da je počutje še boljše, poskrbi postavitev miz, ki so tik ob vodi. No, nama je vzdušje enkrat pokvarila ribiška barka, ki jo je nekdo privezal ravno pred najino mizo in je imela nekaj mačjih drekcev na palubi. Drekci naju na pogled sicer niso motili, je pa občasno lahen vetrič prinesel ne-morski vonj do mize. :)

Lesvos-DSCF0491

Ko obiščete vse taverne v tem pristanišču, vam še vedno ostane cca 60 ostalih restavracij, ki so razpršene po mestnem jedru in vas ne bodo pustile lačnih. Naj samo opomnim, da če vam bližina morja ne ustreza, taverne v notranjosti nudijo razgled visoko nad mesto, saj je Molivos zgrajen na hribu. V glavnem, dovolj je vsega za vsakogar.

Lesvos-DSCF0532

Lesvos-DSCF0571

Lesvos-DSCF0574

Lesvos-DSCF0742

Lesvos-DSCF0743

Lesvos-DSCF0847

Lesvos-DSCF0534

Lesvos-DSCF0566

Obstajajo tudi malo bolj skrite taverne, kot je Tropicana Platanos, ki je nekje v centralnem delu in kot že ime pove, mize razprostira pod ogromno platano. Hrana pa, hja…. a je treba razlagat? :)

Lesvos-DSCF0781

Lesvos-DSCF0784

Lesvos-DSCF0788

Ko boste obredli vse restavracije v Molivosu, se mirne duše lahko podate v ostala mesta, kjer je izbire več kot dovolj. Naj omenim samo dve možnosti, nad katerima sva bila navdušena.

Prva je taverna Vafios, ki je dobila ime po mestu Vafios, v katerem se nahaja (no shit!). Mimo nje se boste peljali, če greste iz Molivosa na vzhodno stran otoka. Taverna ima lepo razgledno ploščad, s katere se vidi vse do zahodne obale in če boste tam ob sončnem zahodu, bo romantika popolna. Le opozorilo: priporočam prihod pred sončnim zahodom, saj je taverna priljubljena in turisti prilezejo ravno takrat in se grebejo za mize. Če pridete prej, ko je sonce še višje, pa se usedite v senco, da vas ne opeče. ;) Vpisana je tudi na Tripadvisor z dobrimi ocenami, vendar si jih bolj zaslužijo zaradi razgleda, kot hrane. Je pa za en obisk čisto spodobna restavracija.

Lesvos-DSCF0262

Lesvos-DSCF0263

Druga odlična lokacija za prehranjevanje je mestece Petra, če iz Molivosa greste proti zahodu.

Lesvos-DSCF0637

Lesvos-DSCF0200

Lesvos-DSCF0201

DSCF0205

Lesvos-DSCF0207

Lesvos-DSCF0209

Velika izbira restavracij, z mizami tik ob obali. Tudi priporočljivo za sedenje ob sončnem zahodu, ki začara vsako še tako zahtevno mladenko.

Lesvos-DSCF0214

Tu sva med ostalim jedla tudi slastno pico, ki si jo redno privoščiva v Grčiji.

Lesvos-DSCF0333

Lesvos-DSCF0640

Lesvos-DSCF0641

Seveda se prvovrstne taverne najde tudi drugje po otoku, npr. v mestu Skala Sikaminias, kjer je mirno pristanišče obkroženo z dovolj izbire za prazne želodčke ali pa mestece Sigri na zahodu.

Lesvos-DSCF0702

Lesvos-DSCF0727

V naslednji objavi opišem plaže in dodam nekaj uporabnih informacij glede ostalega.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search