Potovanje na Antarktiko – 4. del

 In Antarktika

V prejšnji objavi sem pisal o potovanju skozi Drakov preliv, tokrat pa smo že bili ob Antarktiki. Ker je bilo vreme ugodno, smo se lahko pripravili na izkrcanje. Half  Moon Island je otočje, čisto na začetku Antarktike (če gledamo iz Južne Amerike) in kljub močnim vetrovom, smo v zavetju otoka lahko pristali s čolni.

 

Izkrcanje je posebno doživetje. Na ladji nas je bilo 120 potnikov, ki smo bili razdeljeni v osem skupin. Izkrcanje je potekalo v dveh delih. Najprej prve štiri skupine, nato še druge štiri. Razlog je enostaven. Prevelika gneča na obali predstavlja nevarnost za nas in za življene na otoku. Poleg vsega pa ni lep pogled na več kot sto pobesnelih turistov. Se lahko kar poslovimo od tišine in lepih razgledov. Tako so skupine tik pred izkrcanjem sklicane v mud room, kjer se oblečejo v opremo, obujejo škornje, nadenejo rešilni pas in napotijo proti izhodu iz ladje. Tam nas že čakajo čolni, imenovani Zodiaci, ki nas razvozijo do obale.
Izkrcali smo se v mraku, saj se na Antarktiki v tem času sploh ne stemni oz. se samo za eno uro, nekje med polnočjo in eno uro zjutraj. Pa še tisto je le bleda senca noči. Se pravi, 23 ur dneva. :)

Pridno smo zakorakali po otoku in prizori so bili čudoviti! Kot da bi hodili po kakšnem drugem planetu. Svoje je naredila še svetloba, ki je pokrajino izrisala v nenavadni luči.

Na otoku smo videli Chinstrap pingvine, ki imajo značilno črto po licu, kot se na fotografijah lepo vidi. Prijetne živalice, ki se človeka ne bojijo. Mirno hodijo po svojih začrtanih poteh ali gnezdijo. Tako smo se lahko prepustili fotografiranju malih bitij. Nekateri so opazili še ostali dve vrsti pingvinov, a so mojemu budnemu očesu ostali skriti.

 

 

 

Ker je bila ura že blizu 23h, smo se morali vrniti na ladjo, vsi srečni, da nam je uspel ta dodatni izlet, ki sprva ni bil načrtovan.

Naslednji dan smo vstali zelo zgodaj. Budnica je bila ob 6:35, saj nas je ob 7h že čakal zajtrk. Tako je bilo tudi vse naslednje dni. A se človek hitro navadi takšnega tempa in vedno lažje je bilo vstajati.

Po zajtrku sva odšla na palubo, kjer sva opazovala vstop mimo klifov do Deception Islanda. Takrat sem doživel pravi antarktični mraz, saj je na palubi pihal leden veter. Prepihalo mi je vsa oblačila in potipalo kosti, tako da se je tisti dan oglasilo grlo. Praskajoč občutek je napovedoval prehlad, a na srečo se iz tega kasneje ni nič izcimilo.

Ob vplutju v zaliv smo se prebijali mimo ledenih plošč, na katerih sta od silnih naporov počivala tjulnja. Nista se pustila motiti in tako smo pluli dalje. Načrt je bil, da najprej pristanemo v Whaler’s Bayu, kjer so še danes vidni ostanki kitolovske postaje. A nam je led to preprečil, zato smo prešli na plan B, ogled vulkana. Le-ta je nazadnje aktivno deloval leta 1970. Treking na vrh je hitro minil in razgled je poplačal vsako kapljico potu, ki je nastala med potjo.

 

 

 

 

Po ogledu vulkana smo odšli na turo s čolni, ki so nas popeljali do roba ledu, po katerem smo se nato sprehajali in izvajali vragolije. Enkratno! Sledilo je mini predavanje o življenju pod ledom, prehranjevalni verigi in podobnih temah tega konca sveta. Zelo zanimivo je bilo poslušati vodnike in tako izvedeti marsikaj novega o tej celini.

 

Sledil je povratek na ladjo, kjer smo imeli kosilo. Potem pa obvestilo, da bo po kosilu možnost plavanja v “toplih” vodah Antarktike. Owjea… can’t wait!

Recommended Posts
Showing 10 comments
 • Tina
  Reply

  noro noro lepo!

  • Saso
   Reply

   Tina, počakaj, da vidiš, kaj vse še pride. :) Je pa že tule bilo noro.

 • Urša
  Reply

  wow, komaj čakam nadaljevanja! Moj se že oglaša, da je treba tule sem nujno it…pa je to govoril že preden je videl te slike!

  • Saso
   Reply

   Urša, potem ni druge, kot it. Če pride pa januarja na cart, ga pa v živo prepričam. :))

   • Urša
    Reply

    uf, kdo me bo pa v šoli nadomeščal???

    • Saso
     Reply

     3 tedne bodo pa ja zdržali. Jim obljubiš, da boš naslednje leto delala celo poletje. Bo vredno. ;)

 • Hrandica
  Reply

  Noro lepe fotke. Juhej!!

  • Saso
   Reply

   Hvala, Danijela. :)

 • Ana
  Reply

  Wauuu :) Kolk sem vama fouš!

  Super fotke!

  • Saso
   Reply

   eeh, ne rabiš bit’. Saj si dobila kartico. Tudi to je nekaj. :)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search