Potovanje na Antarktiko – 2. del

 In Antarktika

Prvi vtis o Ushuai po pristanku je bil super. Malo mesto, obdano z visokimi gorami in morjem. Ni kaj! Mnenje o mestu sem kasneje spremenil, a o tem bolj proti koncu današnje objave.

Po pregledu nahrbtnikov, če imamo slučajno s seboj kakšno jabolko ali semena, ki bi ogrozila lokalno floro, sva pri izhodu počakala na taksi, ki naju je odpeljal proti hotelu. Majhen družinski hotel je imel simpatične sobice, ki so nudile dovolj udobja za eno noč. Naslednjo sva namreč prespala v večjem hotelu, ki je bil rezerviran v sklopu samega potovanja na Antarktiko. Zato se tudi nisva preveč pritoževala, da je bila soba hladna.

Najprej je bilo potrebno okrepčati želodčke. Šla sva v nabolj znano restavracijo v mestu, Moustacchio. Razpoznavnost restavracije je terjala svoj davek in gneča je bila nepopisna že pred vhodom. A nekako nama je uspelo priti do mize. Naročil sem white grilled fish za 20 €, dobil pa eno brezvezno file ribo brez priloge. Obup! Da sem se pomiril, je poskrbelo vino Saint Elmo. Takoj po večerji sva se vrnila v sobo in zarila v kovter. Zjutraj naju je pričakal lep razgled skozi okno:

 

Naslednji dan sva odtavala v mesto za iskanjem spominkov in ostale šare. Obstajala je tudi želja, da se odpeljeva na izlet z zgodovinskim vlakcem, ki je včasih vozil zapornike, a sva si premislila. 66 € na osebo je malo preveč. Imamo doma Slovenske železnice, ki so cenejše, doživetje pa isto. ;)

 

Popoldan sva se preselila v Hotel Ushuaia, kjer sva prespala še zadnjo noč pred odhodom na ladjo. Zjutraj sva si nameravala ogledati muzej, a si med potjo do tja premislila in zavila v restavracijo, kjer sem končno poskusil meso z žara. Bila sva že nekaj dni v Argentini, pa še nisem jedel njihove slavne govedine! Ushuaia (in tudi Argentina) je namreč znana po jedeh z žara. Meso pečejo kar v steklenih vitrinah, da se ga vidi z ulice. Ni šans, da ostaneš hladnokrven! Vsaj zame, ljubitelja grill hrane, je bilo zelo naporno. :)

 

 

Po kosilu in tik pred vkrcanjem sva v lokalnem cyber caffe-ju opravila video klic in domačim sporočila, da je vse OK in da sedaj nastopi 11-dnevni komunikacijski mrk. Na Antarktiki namreč telefoni ne delujejo, možna je le uporaba satelitskega telefona, ki pa ni tako poceni in za javljanje o tem, kako se imamo, nima smisla trošiti dodatnih soldov.

Nad samim mestom Ushuaia sem bil razočaran. Pričakoval sem nekaj v tem stilu, dobil pa mesto, ki je zelo onesnaženo. Stari iztrošeni avtomobili, vonj po izpuhih, hupanje, divjaki na cestah, temna stekla na avtih, glasna glasba iz njih, gost promet, nedokončana gradnja, zapuščene stavbe … jap, razvoj naredi svoje. Če mesta ne bi obdajali Andi in tvorili lepo kuliso, bi verjetno naredil še kakšno fotografijo manj.

 

 

Ob 16h sva sedla na avtobus, ki naju je popeljal v pristanišče. Tam je že čakala ladja, ki je bila najin dom naslednjih 11 dni. Na zgornji fotografiji je tista v rdeči barvi.

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • tina
  Reply

  zrezek zgleda pa noro!

  • Saso
   Reply

   Zrezek je bil njamsi :) Čeprav ni to tisti pravi steak, ki sem ga jedel zadnji dan, je bil pa kljub temu okusen.

 • Urškin Raj
  Reply

  Aha, enak vtis tudi pri meni. Pričakovala sem neko romantično vasico na koncu sveta, saj že zveni tako, ko pa prideš tja (midva sva prišla po kopnem), je tu eno veliko pristanišče, polno tankerjev, kontejnerjev in spet tankerjev in kontejnerjev :( Je pa res okolica krasna. Midva sicer nisva šla s taistim vlakom, ampak naprej v nacionalni park Fin del Mundo. Tam je pa res lepo. Odklop od vrveža mest!

  • Saso
   Reply

   Midva sva tudi imela namen v park, a glede na to, da je bil prosti čas omejen, sva se odločila za vandranje po Ushuai.
   Škoda, da je tako zasvinjana. Je pa veliko lepše najjužnejše “mesto” Puerto Williams (v narekovajih zato, ker mu manjka še nekaj prebivalcev, da postane mesto). Sicer si ga lasti Čile, ampak vsaj z ladje, ko smo pluli po Beagle channelu je izgledal lepše, mirnejše. Bo potrebno nekoč še tja pokukati.

 • Irena
  Reply

  res lep konec sveta

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search