Potovanje na Antarktiko – 1. del

 In Antarktika

Dozdeva se mi, da vas je kar nekaj čakalo na to objavo. Naj bo prva posvečena Mitek-u in Borod-u, ki sta me vztrajno priganjala in vedno znova spominjala na to. :D

Na turobno in deževno novembrsko soboto sva se z albeznijo odpravljala v neznano z mešanimi občutki. Niti predstavljati si nisva mogla, da je pred nama potovanje najinega življenja. Mogoče je bilo krivo vreme, mogoče samo živčna napetost. Vseeno pa sva vedela, da naju čaka nekaj nepozabnega.

O potovanju na Antarktiko sem razmišljal že dolgo časa. Sprva je bila želja tiha, a počasi se je nabirala in dokončno izbrunila lansko leto. O sedmem kontinentu ne bom dolgovezil, večina vas tako ve; kje je, kaj je za videti in kaj se tam dogaja. Nekaj bom povedal sproti, za začetek pa zemljevid, ki bo tudi tiste nevedne popeljal na pravo pot.

Avtor: Bosonic dressing Vir: Wikipedia

Če vztrajate pri tem, da bi dobili čim več tehničnih podatkov, vam jih Wikipedia ponuja na tej strani. Mi pa se vrnimo na začetek najinega potovanja.

Kot vidite, Antarktika leži na skrajnem jugu zemeljske poloble. Tisti, ki jo boste iskali na globusu: nahaja se na dnu! In samo, da razjasnim še nekaj dejstev o celini: tam ni severnih medvedov (opazite besedo severni?), niti hotelov oz. kakršnih koli turističnih namestitev. Glede na to, da je od Celja oddaljena 14.000 km + dva dni plovbe z ladjo, je prav, da omenim tudi čas potovanja tja in nazaj. Vse skupaj je trajalo sedemnajst dni. Od tega enajst dni Antarktike oz. vožnje z ladjo do polarnega kroga in nazaj. To je najkrajša in najcenejša možnost (pomemben podatek!) :) Vsako izmišljevanje dodatnih izletov podraži potovanje za nekaj tisoč evrov. Glede na to, da smo v recesijskih časih, ni pametno brezglavo zapravljanje.

Torej, najprej je treba priti do Ushuaie, izhodišča za ture na Antarktiko. Začetek potovanja je bilo letališče Zagreb, kjer sva uredila vse potrebno, predvsem to, da sva z albeznijo na letalu sedela skupaj. Prvi prevoznik je bil Croatia Airlines, ki ga moram pohvaliti. Na krovu so imeli odlično postrežbo, ne samo suhega sendviča, kot ga ima v ponudbi Adria Airways. Iz Zagreba sva letela v London (Heathrow), kamor sva prispela po dveh urah mirnega leta. Imela sva več kot dovolj časa, da sva na okencu uredila popravke letalskih kart, ki jih je “mojster” v Zagrebu zašuštral. Grrr!

Po običajnih letaliških postopkih (hrana, wc, check-in…) sva se že vzpenjala na letalo proti Sao Paulu. Ogromno letalo TAM Airlines je bilo napolnjeno do zadnjega kotička. Postrežba pa superca! Obroki, kot se šikajo, pijače dovolj. Pogledal sem film, nato pa malenkost spočil očke. ;) Pristanek je bil v zgodnjih jutranjih urah in po osvežitvi na letališkem WC-ju sva se  vkrcala na naslednji let. Tri urice in hop!, pristali smo v Buenos Airesu. Seveda ni potrebno poudarjati, da naju je zadel temperaturni šok. V Sloveniji je bila zima, tu pa okoli 30°C. :) Zavihala sva hlače in se odpeljala proti hotelu.

Dobila sva sobo 155 v 15. nadstropju in zvedavo kukala skozi okno. Buenos Aires je lepo mesto. Močno me je spominjalo na Havano, ki mi je bila nadvse simpatična. O njej in potovanju po Kubi si seveda lahko preberete v objavah o Kubi. Sem bil priden in jih napisal 14. :D

Ker je bilo potrebno ujeti dan, sva takoj odšla na ogled mesta. Kot večina turistov, sva tudi midva pokukala na pokopališče, kjer je grob Evite Peron. Madam, ki je zaznamovala Argentino.

 

Nato sva se zapeljala mimo stadiona nogometnega kluba Boca Juniors in se ustavila v mestecu La Boca, ki so ga po mojem mnenju tam nastavili samo zato, da se pridejo turisti naslajati nad tangom.

Tam sva obiskala Slovenca, Marjana Gruma. Umetnik, ki tukaj ustvarja in živi. Popeljal naju je po svojem ateljeju, ki je obenem muzej in razstavni prostor. Marjan je verjetno najbolj znan Slovenec v Argentini.

 

Dan se je počasi nagibal h koncu, zato je bilo potrebno pohiteti. Obiskala sva še sejem starin v Buenos Airesu, poiskala trgovino z vodo, ki sva jo našla v neki kitajski trgovini, in si ogledala predsedniško palačo. Barve na sliki so prave, ni bilo igranja s Photoshopom. Parlament je dejansko takole kičast. O-bup! :))

Ker sva dobila sindrom “zdrobljenega stekla v očeh”, sva se podvizala proti hotelu. Spotoma sva kupila nekaj jogurtov in žemljic, da sva okrepčala želodčke. Ostalo je še nekaj časa za nočno fotografiranje, nato pa me je postelja posrkala vase.

V prijetni družbi stotih komarjev sva se zazibala v spanec. Žal ne morem dodati pridevnika “trden”, saj so tokrat oni dobili vojno. Ob 8:20 so nama dostavili zajtrk v sobo, potem pa sva odšla v mesto na kavico. Med potjo sva bila priča policijski raciji, kjer so prijeli nekaj nepridipravov, ki so bojda s spreji grafitirali po pročelju banke. Ni bil ravno prijeten pogled, ko so vklenjeni v lisicah klečali na tleh, okoli njih pa policaji. :S

 

Sprehodila sva se po Aveniji 9. julija, ki je najširša avenija na svetu. 110 metrov v širino, in če se prav spomnim, 11 pasov v vsako smer, kar vzame kar nekaj časa, da prideš na drugo stran.

Okoli 14. ure sva morala na lokalno letališče, kjer naju je čakal let proti Ushuai. Z nekaj šale na račun mojih sorodstvenih vez pri skupini Nirvana, nama je uspelo dobiti sedeža pri zasilnem izhodu. Tako naju triurni let ni utesnjeval in sva uživala ob razgledu na širna prostranstva južnoameriških pamp. Še nekaj vijuganja po zraku in pristali smo v mestu na koncu sveta.

 

Tako! Sedaj pa komentirat, déca! Od vas je odvisno, koliko objav bo. :p

Recommended Posts
Showing 20 comments
 • simon
  Reply

  to mi deli…i’m so excited ;)

  • Saso
   Reply

   hehehe… sem pričakoval komentar med prvimi. :)

   Upam, da bo šlo skozi in da bo dovolj zanimivo za vas bralce.

 • meta
  Reply

  Neeeee – ne morem vrjet, da si se končno spomnu. ;-)
  Uvod za lušte…. komi čakam na vsa nadaljevanja.
  BTW- ravn včeri sem žulila bejbi pingija – totalna telepatija, lol.

  • Saso
   Reply

   Hehehe… no, a vidiš, da bo? Samo počakat je bilo potrebno.
   Telepatija očitno deluje. ;)

 • Hrandica
  Reply

  Ja,ja, ja, krasno branje, lepe slikice, to je to. Ravno prav zanimivosti in ravno pravšnja doza podatkov. Zdaj pa drugi del nanizanke prosim. Kdaj bo na sporedu, da si dam v koledar :).

  • Saso
   Reply

   Naslednji del bo verjetno v torek. Še ni napisan. Edino, če bom prej dal gor cART, pa potem potopis nadaljujem.
   Bo potrebno spremljati. :)

 • Urškin Raj
  Reply

  Ok, do tule smo vse videli lani poleti :) Buenos Aires, pa komaj čakam tudi Ushuaio, naprej pa ni zdrlo, saj je bila tam zima in tudi če bi hotela, ne bi mogla it na Antarktiko…bom pa z veseljem prebrala in pogledala tvojo :)

  • Saso
   Reply

   Urška, ti je bil BA všeč?

   Je pa res ja, da je časa za obisk Antarktike malo. Od novembra do marca so ture, potem pa jo oklene večni led. :)

 • Urškin Raj
  Reply

  Jaz nisem toliko za velika mesta, priznam, mene so bočlj očarali nacionalni parki v Čilu in Argentini, je pa res, da ima svoj šarm, ampak je bolj umetno napihnjen (Boca itd.), par dni imaš dovolj, potem pa dalje v naravo :)

  • Saso
   Reply

   mhm, se strinjam. Meni je bila všeč arhitektura… podobno Havani. Drugače pa sem imel en dan dovolj. :D

   Boca? Don’t like it at all.

 • jernej
  Reply

  beremo! …in s tem bo seveda slaba vest, da še nisem povahal fotke z zadnjega tripa, še toliko večja :)

  • Saso
   Reply

   Hehe. Mi je poznano, ja :))

 • Eva
  Reply

  Nikol ne bom pozabla unga kot puter mehkega stejka! Glej da ne pozabiš na njega!

  • Saso
   Reply

   Tist stejk pride nekje ob koncu :D :D

 • Borut
  Reply

  Končno! :)
  Zdaj, ko si začel, niti nimaš več izbire. Pričakujem najmanj 14 objav. :)

  • Saso
   Reply

   14!?!? Pismo… ne vem, če bo uspelo. Če te kaj potolaži, bodo vsaj 4! :D

 • letalske karte
  Reply

  Fantastične fotografije. Tale najširša avenija res pride do izraza na sliki. Hvala za share.

  Lp,
  Rok

  • Saso
   Reply

   Z višine bi bila fotka lepša, a ni šlo. :) Je pa v spominu lepo zasidrano, kar je dovolj. :)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search