Leros in hrana

 In Grčija

V treh objavah sem vam predstavil že Kalymnos, o Lerosu sem povedal nekaj splošnih informacij in predstavil plaže, sedaj pa sledi še zaključek, report o hrani.

Glede na to, da je Leros zelo majhen otok in predvsem neturističen, bi lahko restavracije prešteli na prste obeh rok. No, malo v šali rečeno. Je pa res, da če bi radi vsak dan jedli drugje, naletite na problem. Veliko manjših mest sploh nima restavracij in večinoma sva bila “obsojena” na prehranjevanje v dveh mestih: Agia Marina in Panteli. V Panteliju je še največ možnosti, tako da sva tam papcala trikrat.

Nasprotno od Kalymnosa, tu nisem našel kakšne čudne fast food variante kebaba (aleluja!), imajo pa zelo dobro morsko hrano.

Tole so lignji, o katerih samo vse dobro. Tako mehki, tako okusni in tako ogromni! Če vam uspe najti gostilno v mestecu Vromolithos, vam jo toplo priporočam. Šef je pred mnogimi leti prišel iz Belgije in sedaj tu ustvarja različne dobrote. Razložil nama je, kako lignje pripravlja in poleg tega povedal še nekaj pikrih na račun svojega sina, ki je mojster za žar, a ga ob tisti uri še ni bilo v službo. Tako sva se zaradi njega – namesto hobotnice na žaru – zadovoljila s friganimi lignji.

Cene na tem otoku so se mi zdele malenkost nižje, kot na Kalymnosu. Grška solata že od 4 € dalje, pica za dva 16 €, mala (za eno osebo) pa 8 €. Največ sva jedla morsko hrano, ki je sveža in okusna. Ribe, lignji, hobotnice in ostala morska divjad po nizkih cenah naredijo dopust prijetnejši.

Toplo priporočam obisk restavracije Mylos v mestu Agia Marina. Ne morete zgrešiti, saj imajo v vodi značilen mlin. A priporočam, da si za večerjo uredite rezervacijo, saj je gostilnica vseskozi polno zasedena. Midva sva imela srečo, ko sva priletela tja kot iz topa in želela jesti. Ena miza je bila prosta še dobro uro in “stisnili” so naju notri. Hrana tam je BOŽANSKA! Malce dražje, a vseeno vredno obiska. Ko nama je natakar omenil, da priporoča fish soup, so nama očke kar zasijale. To juho sva iskala že od Kalymnosa in očitno nama je bilo usojeno, da jo jeva prav tu. Okus? Ma, kaj bi govoril. Slika težko pokaže, kako so brbončice uživale.

Po juhi sva si privoščila še sardine na žaru. Albezen pravi, da so bile ko’ put’rček.

Kot ljubitelja grških pic sva si privoščila eno njihovo. Izbrala sva restavracijo blizu taverne Mylos. Picerija se nahaja ob glavni cesti in jo težko zgrešite. Tokrat sva vzela veliko pico (12 kosov) in jo takoj napadla.

 

 

Seveda vsake hrane nisem fotografiral, saj včasih nisem imel aparata s seboj. Tako sva tu-pa-tam ovekovečila nekaj stvari, da si lahko ustvarite vtis.

En dan sva iz plaže odšla na malico. Privoščila sva si crepes, znane palačinke. Po velikih mukah sem se odločil za čokoladno, ki poleg glavne sestavine, kilograma topljene čokolade, vsebuje še zdrobljene piškote, banane, karamelo in kahluo. Kot prilogo sem si privoščil nepogrešljivo grško ledeno kavo. Mmmmm. :) Po tej “vitaminski bombi” sva šla nazaj na plažo izgubljat kalorije.

 

Zadnji dan dopusta pa se nama zgodi THE solata. Najboljša grška solata ever! Že po sliki sodeč se vidi njena slastnost, v živo pa je bila njaaamsi. Kot vidite, je bogato založena tudi s kaprami, domače olivno olje pa se lepo preliva čez feto in sladko čebulo.

Za glavno jed sva izbrala porcijo giric. 6 € je bila cena. Smešno poceni in resnično dobro. Tu sem prvič v življenju pojedel zlato ribico (sorry, ribica). Pomešala se je med girice in s svojo barvo kričeče opozarjala nase. Okus? Nič posebnega. Nisem pa imel srca, da bi pojedel še glavo. Tisto sem prepustil potepuški muci, ki je čakala ob mojih nogah.

In kot se spodobi zame, je bil zadnji dan tudi čas, da si končno privoščim pravo grško kavico. Ena caffe ellinika metrio, parakalo! In že je bila na mizi. Mmmmm, diši…

 

Tako. Saga letošnjega dopusta je zaključena. Šest objav z ogromno informacijami. Upam, da je koga premamilo in se bo podal v te konce. Vesel bom vsakega odziva oz. informacij, kako ste se vi imeli tam, če se boste na podlagi mojih zapisov potovali na ta dva otoka. Če pa vas še karkoli zanima, me lahko kontaktirate preko spletne strani ali pa oddate komentar tu spodaj. Z veseljem odgovorim na vsa vaša vprašanja.

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • Eva
  Reply

  Njom njom. Še dobr da imam zdle čez 10min kosilo. Če ne bi ziher ponovila, ker postaneš lačen … :D Fotke pa kot vedno —> 1A ! ! !

  • Saso
   Reply

   heheh. Hitro v hladilnik!

 • Irena
  Reply

  hvala za idejo, danes bojo samo sočne, slastne sestavine na našem jedilniku, pa še pogled skozi okno, sonček je , ravno prav!

 • jernej
  Reply

  Branje tele objave zgodaj zjutraj, brez zajtrka, def. ni priporočljivo ;) …zadnja slika kave te pa direktno potolče…in že letiš na avtomat po kavo!

  simpatičen izraz tale “morska divjad”…hahaha

  • Saso
   Reply

   Žalostno je to, da sem kot ljubitelj kavice, šele zadnji dan pil pravo grško kavo. Prej sem se pa trudil s tisto vodno mešanico “neskafeja”. Grrrr
   Si je pa zato ta zadnja kavica prislužila fotkico. :)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search