Leros in plaže

 In Grčija

V prejšnji objavi sem vas dolgočasil s splošnimi informacijami o otoku Leros, tokrat pa nekaj besed o plažah.

Res, da je obala dolga samo 71 km in v večini skalnata, a kljub temu lahko najdemo veliko skritih kotičkov, kjer uživamo v samoti. Plaže bom predstavil v takšnem vrstnem redu, kot sva jih obisovala. Bo manj zmede. Naj omenim, da je na vsaki plaži nekaj senčke, le če smo tam dovolj zgodaj. Midva sva ponavadi bila okoli 11h in sva imela senco vedno na razpolago. Voda je bila po večini topla in kristalno čista. Brez maske si lahko skozi gladino videl zlate ribice, ki so grickale po skalah, iščoč hrano.

Prvi dan sva se odpravila na skrajni jug, kjer sva obiskala plažo Xirokambos. Velika in skoraj prazna. Ni naju navdušila, saj sva iskala takšno, ob kateri bi zavzdihnila. :)

Tako sva se odpravila na drugo lokacijo, blizu mesta Lakki. Več skritih zalivčkov, en za drugim, nudijo ogromno možnosti za plavanje. Koulouki Beach je prva plaža, kjer je tudi največ domačinov. Zato sva jo preskočila in si izbrala drugo, Merikia. Top plaža Lerosa! Sem sva se vrnila še zadnji dan in se je naužila do konca.

Naslednji dan sva se podala na sever, do plaže Agios Kioura. Lepa, mivkasta, morje pa prozorno.

 

Žal sta naju dva turista prehitela, tako da sva odpujsala pogledat plažo Plefouti.

Ogromna plaža z malimi kamenčki niti ni bila preveč polna. Tu pa tam kak turist na ležalniku. A midva kot midva, sva šla pobrskati v neznano, dalje po makedamski cesti. Našla sva tole plažo. Izgleda sicer umazana, a je le podlaga temne barve, zato daje takšen vtis. Tukaj, ker je mini zaliv, je bila najtoplejša voda na otoku.

Plaža, ki se nahaja v mestu Panteli se zvečer spremeni v restavracijo, saj lokalni gostinci takoj, ko kopalci zapustijo svoja mesta, prinesejo mize in stole ter s tem povečajo svoje kapacitete. In morje tule, skoraj neverjetno, je bilo med čistejšimi.

Primerno plažo sva poskušala najti tudi pri mestu Drimon. Čisto na koncu ceste je kapelica, kjer sem pričakoval kakšno peščeno plažico, a je pogled ponujal samo tole:

S primerno obutvijo bi mogoče šlo, a ker nisva ljubitelja skal, sva obrnila in iskala dalje. Je pa v mestu Drimon dooolga mivkasta plaža, na kateri se nisva ustavila.

Malo preveč morske trave je bilo povsod in želja je bila, da najdeva kaj lepšega. Tako sva se ustavila na plaži Gournas, ki je zelo podobna tej plaži, s to razliko, da je bolj čista. Problem je bil le veter, ki je tiste dni nenormalno pihal in tako onemogočal poležavanje na plaži. Zato sva se takoj, ko sva se posušila, odpravila na vzhodno stran, kjer sva iskala zatišno plažo.

Agios Georgios je tista plaža, ki jo je težko najti, a ko jo najdeš, veš, da se boš še vrnil. Če jo boste iskali, se zavedajte, da je dostop zelo strm in če boste imeli švoh skuter, vam rinjenje le-tega ne uide. Midva sva na srečo imela takšnega, ki je skočil kot koza v hrib in naju brez težav zavihtel nazaj na vrh. Druga top plaža Lerosa!

 

Domačini na plažah so zelo prijazni. Na tej je očka z dvema hčerkama lovil hobotnice in ko je zaključil, je ves vesel še nama pokazal svoj ulov. Da o pozdravljanju ob prihodu in odhodu s plaž ne govorim. Res, super vzdušje po celotnem otoku. Tole je tudi plaža, na katero sva se vrnila še ob koncu dopusta. Bilo bi škoda, če bi jo obiskala samo enkrat.

Ob mestu Agia Marina in Crithoni, kjer je bil najin hotel, se razteza dolga plaža z malimi kamenčki. Sicer se tam nisva kopala, a morda bo komu zanimiva.

Naslednji dan sva se peljala pogledat plažo Alinda, ki se nahaja na severovzhodni strani otoka. Ni slaba in poleg je zanimiva tavernica. Vredno obiska.

Kar nama plaže z nešteto ležalniki ne dišijo, sva skuter usmerila na vzhodno stran, kjer sva poiskala plažo Vromolithos. In spet sva bila presenečena nad praznino, ki je bila tam. Dva turista v vodi, ki sta tako ali tako odšla v roku 10 minut, drugače pa nikjer nikogar. Juhej!

Poleg te plaže je še skrit zalivček, ki je ponavadi zaseden. Tokrat ni bilo nikogar, zato sva si tja prestavila ležalki in jih zasidrala s kamenjem, da ju veter ni odnesel. Nato sva odšla na prigrizek v mesto. Ob vrnitvi pa uživala v popoldanskem soncu in čudovitem razgledu.

Na severu tega zaliva je še en del plaže Vromolitos, ki nima drobnega peska, ampak male kamenčke. Zanimiva izbira, če bi radi imeli na dosegu roke še gostilno, kjer lahko pojeste odlično kosilo. Odločitev je vaša.

Seveda je še ogromno plaž, ki jih z malo truda oz. hoje lahko dosežete. Glede na to, da sva imela na razpolago samo 7 dni, se nisva podajala v daljša raziskovanja. Za prvič je bilo dovolj. Če naju bo pot še kdaj zanesla sem, pa poiščeva ostale. :)

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • jernej
  Reply

  Čista uživancija! Še dobro, da sem v pričakovanju dopusta, drugače bi bilo preveč naporno gledat te fotke :D

  • Saso
   Reply

   Je bila, ja. :) Kam jo pa sedaj mahaš? Bo blog beležil?

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search