Kalymnos in plaže

 In Grčija

V prejšnji objavi sem podal nekaj splošnih informacij o otoku, tokrat pa se posvetim plažam. Kljub temu, da plaže niso med “najlepšimi” v Grčiji, sva bila vseeno navdušena in našla dve najljubši. A pojdimo po vrsti, kot so hiše v Trsti oz. kot sva jih obiskovala.

Prva je bila plaža na Telendosu, sosednjem otoku, katerega sva izbrala za prvi dan. Vsake pol ure vozi tja in nazaj čoln iz Mirtiesa, vse do polnoči. Tako ste lahko brez skrbi, da bi ostali brez prevoza. Traja pa samo 15 minut. Peace of cake.

Chochlaka beach se nahaja za grebenom, na zahodni strani Telendosa. Potrebno je nekaj minut peš skozi vasico in po manjšem klancu navzgor. Zanimiva plaža s kamenčki, ki se razteza še na desno stran, za bolj trpežne pa lahko predlagam malo daljši sprehod na levo stran otoka (Pigmenos cape), kjer lahko prispete do bolj skrite plaže. ;)
Edini problem so bile muhe. Se sprašujete, kako to, da me uboge muhe tako motijo? Pikaaaaaajoooo ko’ hudič! Matervola… pikajo, ko bi najraje dremal in sploh ni prijetno. Tako sva se samo skopala, posušila in odšla na drugo stran otoka, kjer smo pristali s čolnom, in se ob obali sprehodila do plaže Telendos beach.

Dovolj goste sence, mivkasta podlaga, nič posebnega. Mislila sva, da se bova rešila muh, a nama tudi tu niso dale miru. Bil sem že čisto obupan in upal, da ne bo celoten Kalymnos tak. To bi bila katastrofa! Na srečo so muhe morile samo na Telendosu.

Naslednji dan sva odšla na sever, v mesto Emborios. Tam je lociranih kar nekaj plaž, midva pa sva se zasidrala na Emborios beach.

Žal je bila senca na naslednji plaži, ki jo najdete tako, da se peljete za cerkvijo po cesti navzgor, zasedena. Emborios beach je plaža z majhnimi kamenčki, kjer sva se predajala užitkom dopusta.

Kasneje sva se zapeljala še na drugo stran polotoka, kjer se nahaja osamljena mivkasta plaža Alexis beach.

 

 

Ker je bilo še nekaj sončnih ur pred nama, sva se odločila, da se zapeljeva preko prelaza na vzhodno stran otoka, kjer je plaža Palionisos. Mini mestece, ki do pred nedavnim še ni imelo cestne povezave z ostalim otokom in sta tam živeli samo dve družini. Plaža tu je ena boljših na otoku. Drobni kamenčki in kristalno čista voda. Priporočam!

Nov dan in napotila sva se preko glavnega mesta na vzhodni del otoka. Nameravala sva poiskati kakšno divjo plažo, a je teren nedostopen. Vse dokler nisva za ovinkom zagledala najino favoritko, Paraga beach. Kljub zelo strmemu dostopu (preveč naložen skuter ni zmogel nazaj gor) je vredno obiskati to plažo in če vam uspe dobiti senco, ste zmagali. V miru in tišini lahko uživate cel dan. Tu se mi je strgala maska, tako da ni bilo nič od šnorklanja :( A po pričevanjih moje albezni, se splača malo pogledati pod gladino. Top plaža Kalymnosa!

 

Naslednji dan sva poskušala najti plažo Kefala, a je poskus spodletel zaradi nedostopnosti terena. Skuter, kljub ogromnim obremenitvam, žal ni zmogel vsega. Poleg tega je tvegano voziti po kolovozu in skalah. Prišla sva samo do tule, kjer je lep razgled na otoka Nera in Ag. Andreas.

Obrnila sva se nazaj in napotila v zaliv Vlichadia, kjer je lepa prodnata plaža. Tu sva poskrbela za fotografiranje medvedka, ki je letos nadomestil potovalnega ježka.

Kljub temu, da je na fotografiji plaža prazna, se je v naslednji uri napolnila… adijo mir in tišina. :) Plaža se namreč nahaja blizu glavnega mesta Pothia in vsi, ki ne želijo biti na plaži tam, se napotijo sem.

 

 

Za konec dneva sva si privoščila še obisk plaž Kantouni in Linaria. Mivka vsepovsod. :) Prepustila sva se ogromnim valovom in uživala v popoldanskem soncu.

Predzadnji dan sva se preko celine podala na plažo Arginonta. Prodnata plaža, ki je dovolj velika, da najdeš prostor zase. Žal sva imela tu močan veter, ki naju je pregnal po dveh urah.

Tako sva se napotila še na zadnjo plažo, ki sva jo imela namen obiskati. Platys Gialos se nahaja na zahodni strani in kljub temu, da je blizu mivkastih plaž Linarie in Kantouni, je pesek tukaj nekaj posebnega. Drobčkani kamenčki črne barve, po katerih je noro dobro skakati bos, piko na i pa so dali še več kot meter visoki valovi, na katerih sva bodysurfala. Kljub gneči na plaži, je to druga top plaža Kalymnosa!

V mestecu Masouri, kjer sva bila locirana, sva imela še lokalno plažo. Načeloma se na hotelskih plažah ne kopava, a je zanimiva in gotovo bo komu všeč.

Nekaj dostopnih plaž je še na zahodni strani otoka, blizu mesta Skalia, a sva jih zaradi pomanjkanja sence izpustila. Kdor pa bi bil rad zagorel, jih lahko obišče. Zagotavljam, da bo našel kak kotiček, kjer bo čisto sam.

Vsekakor ogromno plaž na izbiro in če niste ljubitelj skuterja, bodo prav tako lahko dostopne. Nama je veter v laseh zakon, zato ne odstopava od prevoza s skuterjem in v primeru ozkih cest oz. poti do plaž, je to prava izbira.

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • Eva
  Reply

  … in senca dobesedno v vodoooooo … Aaaaaaaah :D

  • Saso
   Reply

   Mhm, ni da ni. :)

 • Mädchen für alles
  Reply

  Spet lepa predstavitev. Všeč mi je kombinacija zelenih ležalnikov, senčnikov in modrine morja, ki si jih ujel skupaj. Luštno!
  LP

  • Saso
   Reply

   Hvala. Tudi meni je zadnja top. :)

 • Ana
  Reply

  Hvala za cedenje slin. ;)
  Zadnja fotka je zakon!

  • Saso
   Reply

   Ni zakej, Ana :)) Pride še ena objava, namensko za cedenje sline ;)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search