Polovica poti

 In Kuba

Dan se je začel že ponoči, ko me je iz zasede napadla diareja. :) Verjetno posledica prejšnjega dne, ko sva bila na poti kar 7 ur. Da je bila mera polna, ni bilo elektrike. Zato je bilo potrebno vse formalnosti opraviti v popolni temi. Casa je bila namreč zelo slaba. Okna čisto mala, da niso prepuščala nič svetlobe z ulice. Povrhu vsega je očitno zmanjkalo še vode. Tuš je deloval tako, da bi se ga razveselili le žejni otroci v Afriki, pa še to samo tisti, ki bi pred tem cel dan lezli po puščavi. Tako sem bil v popolni temi obsojen na higieno s tremi, kot zobotrebec tankimi curki vode. A ne tople, hladne! A kar se mora, se mora. Kdo bi si mislil, da mi bo uspelo. :)  Nato pa hitro nazaj spat.

Prebudila sva se v lep dan in pred caso je bilo idilično. Polno rastlinja, ki je kar vabilo, da bi popila kavico v prijetni senci. A ko se spomniš na žabo, ki sem jo prejšnji večer potiskal z okenske police, te hitro mine, da bi “užival” v senci. :)

Takole je izgledala najina soba. Tako malo svetlobe je prihajalo ob polni moči sonca, ki se je upiralo v tla zunaj.

Po slabem zajtrku sva odbrzela proti naslednjem cilju, Guantanamu. A glej ga zlomka. Tudi tokrat sva izgubila uro časa, da sva našla pravo pot. Nehote sva si ogledala Santiago iz vseh smeri. Na glavni trg sva se pripeljala kar nekajkrat, a vedno iz druge smeri. :) Najbolj zanimivo je to, da ko voziš po avtocesti v upanju, da je smer prava in nato vprašaš nekoga, če je res, ti le-ta pokaže v nasprotno smer. Juhu! Tako sva kar nekaj krogov furala po isti poti in ugibala, kje nama gre narobe. Ko sva že skoraj obupala, da bi prilezla iz Santiaga, sva ubrala drugačno taktiko. Peljal sem v tisto smer, kjer je bilo najmanj možnosti, da bo prav. In glej, glej: na Kubi ta logika deluje! Našla sva pravo pot in si končno malo oddahnila.

Prvi cilj je bil Guantanamo in vojaška baza, kjer si bojda iz daljave lahko ogledaš ameriško oporišče. Ko končno najdeva ta “military check point”, naju strogi oficir kubanske vojske na hitro prepriča, da to ni možno. Pa nič, banda kubanska! Tokrat sem se odpovedal poskusu podkupovanja, saj se nama je malo mudilo. Zato samo hitro dalje proti Baracoi.

Ob poti sva se ustavila na lahek prigrizek. Na meniju so bile bigetke “a la Camaguey”, čokoloadni obročki in na avtomobilsko temperaturo ogreta bistra voda Kube. :) Ko sva bila že ravno prav oddaljena od Guantanama, sva se spomnila, da sva pozabila dotočiti gorivo. To zna na Kubi biti zelo usodno, kar sva ugotovila tudi midva. A o tem kasneje.


Oglejte si Kuba7 na večjem zemljevidu.

Pot od Guantanama do Baracoe poteka po čudoviti pokrajini. Sprva je cesta speljana čisto ob morju in lahko uživamo ob pogledu na prekrasno modrino. Na kratko sva se ustavila in naredila nekaj posnetkov.

Naslednji del poti je bil bolj gorski, saj je cesta speljana čez gorovje Sierra del Purial. Ni potrebno poudarjati, da je vse skupaj podobno Vršiču. No, nama je že pred vzponom začela utripati lučka na armaturi. Znak, da goriva ni veliko. Vendar ni bilo druge, kot iti naprej. Nazaj je predaleč, za naprej pa nisva vedela točno. Edino, kar je bilo sigurno, je bilo to, da morava čez prelaz in se spustiti proti Baracoi. Če nama bo uspelo? Bogsigavedi. :)

Tako, kot sva se tresla takrat, se na Kubi še nisva. Dobesedno na hlape sva vozila in ko sva prešla prelaz, je bilo malo lažje. Ko sva se peljala navzdol, sva peljala bolj kot ne v prostem teku, da sva uštedila nekaj dragocene tekočine. Med potjo seveda ni bilo šans, da bi kaj fotografirala. Spodnja slika je nastala, ko sva se vračala. Dodal sem jo v to objavo, da prikažem, kako izgleda cesta in vsa ta zelena divjina.

Po napeti vožnji končno zagledava tablo za Baracoo in črpalko. Od silne sreče so se nama orosile oči. Tankava na polno in nato počasi proti mestu. Tam sva najprej poiskala caso, ki nama je priporočila prijateljica. Žal je bila zasedena, zato sva ji samo izročila fotografije od prejšnjih obiskovalcev. A takoj, ko sva hotela oditi, je že pripeljala od nekod tega prijaznega gospodiča, ki ima slučaaajno prosto caso. :)  Skomigneva z rameni in greva pogledat.

Spet je bila ena tistih stisnjenih cas in da poleg vsega ne omenjam, kašne barve so bili neki košćki v školjki. :S Pa še ceno je imel navito, kot da bova jedla z zlatimi žlicami. Vztrajno jih odsloviva in greva iskat naslednjo caso. Ta naj bi imela garažo. In kdo bi si mislil, da bo nezasedena. Edina pomanjkljivost je bila ta, da se je nahajala ob eni izmed glavnih cest (glej sliko). Lastnik je bil señor Pepi.

Dogovorila sva se za večerjo, ki je bila spet odlična. Pečene ribe, zelo okusna solata in na koncu še doma narejen sladoled. Mmmmm.

Vse objave:
1. del Na Kubo
2. del Naokoli po Havani
3. del Iz Havane v Vinales
4. del Vinales
5. del Med krokodili
6. del Oderuška Kuba
7. del Trinidad
8. del Camaguey
9. del Fidel
10. del Polovica poti
11. del Nazaj
12. del Moron
13. del Santa Clara in Che
14. del Slovo od Kube
.

.

.

Recommended Posts
Showing 8 comments
 • Irena
  Reply

  ko berem je tako kot na počitnicah (bi kar odpotovala), ne vem pa kje so vsi ostali bralci s komentarji, mogoče na zimskih počitnicah?

  • Sašo
   Reply

   Ostali bralci samo sramežljivo berejo. :)

 • beti
  Reply

  res je! vsi beremo, nič ne komentiramo – ampak Saš, ko berem ta tvoj podrobni potopis o Kubi imam vtis, kot, da si še vedno tam oz. da je bilo to nedavno – in to je super!

  • Sašo
   Reply

   beti, res je. Spomini so še vedno živi in upam oz. vem, da bodo še dolgo. Saj veš, dobrih potovanj se ne pozabi. :)

 • beti
  Reply

  kdaj pa bo spet kakšno nadaljevanje te kube? že mesec in pol nisi nič objavil – ti, ti …

 • Sašo
  Reply

  Vem. Se posipam s pepelom :) So bile druge stvari vmes. Ni druge, kot čičat & čakat :)

 • Rok
  Reply

  Danes prebiram tole, ker grem čez 3 mesece tja. Pa me zanima kje je nadaljevanje? A se da dobit naslove vseh teh tvojih cas, ker so res zanimive.

  • Sašo
   Reply

   Rok, nadaljevanje še sledi. So vmes prišle neke zadeve in ni bilo dovolj časa. :D

   Glede naslovov cas pa ni problema. Kontaktiraj me prek spletne strani (zgoraj desno v okvirčku je link) pa se bova dogovorila. ;)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search