Na Lisco (1. del)

 In Hribi, Slovenija

Zima, mraz, veter in nizke temperature so bile v preteklih dneh povod, da so nekateri raje ostali v zavetju toplega doma. Vendar pri meni ni tako. To mi je zelo všeč in z veseljem tudi v zimskem času skakljam po naših hribih. Tokrat sem izbral za cilj 948 m visoko Lisco. In tako smo se “my precious”, naš pes in jaz, nekega mrzlega in meglenega jutra odpravili na pot. Ob štartu je v Celju padal sneg in obhajali so me že prvi dvomi o lepem vremenu.

Za izhodišče sem izbral vasico Breg, kjer smo pustili avto. Pot se prične tik ob parkirišču in sprva poteka po jesensko obarvani pokrajini.

img_5473

img_5476

Kmalu pridemo do prvih hiš, kjer zavijemo levo, kot nas usmerjajo markacije. Pri domačiji je kuža, ki z laježem opozarja, da je tam, ko prideš mimo. A je potem tiho in se ne zaganja v mimoidoče. Zelo pohvalno.

img_5478

Od tu naprej je bilo z vsakim metrom višine več snega. Mimoidočih pa še vedno nič. Vse skupaj odlično za našega psa, ki je lahko letal naokoli brez vrvice. Koliko energije je tako izgubljal, je spoznal šele zvečer.  :mrgreen:

img_5480

Razgleda med potjo, vsaj v spodnjem delu poti, ni bilo. Megla je prekrivala celotno dolino. Le tule se je prikazalo malo okolice. Drugače pa vse turobno in sivo. img_5490

img_5496

Ampak se tudi v takšnem vremenu najdejo lepi motivi. Samo poiskati jih je treba.

img_5502

Čez nekaj časa sva prispela na 479 m nadmorske višine, kjer leži vasica Razbor. S 43 prebivalci (podatek se verjetno iz leta v leto spreminja) spada med male vasi, mogočna cerkev sv. Janeza Krstnika, pa kraju daje poseben čar.

img_5507

img_5508

img_5510

Takole nadaljujemo pot iz vasice in počasi se poslavljamo od naselja.

img_5511

img_5515

img_5531

Pes še vedno poln energije in bela bradica naju je opomnila, da je mraz in je bolje hoditi dalje.

img_5535

Kratki postanki za čudovite zimske motive so bili seveda obvezni. Prislonim palice, snamem rokavice , izvlečem fotoaparat in “škljoc”. Sledi postopek v obratnem vrstnem redu.

img_5541

img_5545

img_5550

Nad vasico prečkamo zasneženo cesto. Od tu naprej pa samo še po gozdu.

img_55561

Nekaj postankov je bilo potrebnih tudi zaradi silne žeje, očitno z ekstazijem nafilanega psa. Ker nisva želela, da bi pojedel ves sneg na Lisci, je bila plastenka vode tista, ki je to preprečila. :) Med tem pa smo mi, fotografi, zvesto opravljali svojo dolžnost.

img_5565

Sem že omenil, da je bila narava čudovita? Da mraza nismo občutili in da je bilo kljub megli nadvse prijetno? :Dimg_5570

Na približno polovici poti pa sva (najin stezosledec verjetno ni gledal gor) uzrla tole. Napovedovalo se je jasno in sončno vreme.  V naslednji objavi pa še fotografije z zadnjega dela poti.

img_5562

.

.

To be continued

.

.

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Eva
  Reply

  Kot vedno super fotke, 7ma pa zmaga! A v naslednji objavi bo več Šarkija ??? ;) :p

 • Simke
  Reply

  Super slike, lepe barve …skratka ;)

 • tasteoftravel
  Reply

  @ Eva: pes je na mal fotkah. Sej ga vsak dan vidiš :)

  @ Simke: hvala.

 • Robert Kruh
  Reply

  Beautiful story, lovely photos! Some photos are amazing! Great work!

pingbacks / trackbacks
 • […] Lisco (2. del) 21 01 2009 Tokrat še zaključek naše poti na Lisco. V prvem delu nas je spremljala megla in z njo tudi slaba vidljivost, a ko smo prišli do 787 m višine, kjer […]

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search