Lefkas in povzetek

 In Grčija

Končno še zaključek “sage” o Lefkasu :) Kot sem že v prejšnji objavi napisal, bom povzel vse skupaj in naredil zaključek prigod z Lefkasa.

Od večjih mest na Lefkasu sigurno izstopa Lefkada, ki je tudi glavno mesto tega otoka. Tam sva se zadrževala malo manj, saj nama urbana mesta na dopustu ne prijajo. V večini sva si ga ogledovala od daleč.

Za nastanitev bolj priporočam mestece Nidri, ki je manjše in bolj prijetno. Tule je pogled po glavni ulici. Zanimivo je, da je tu parkiranje urejeno tako, da je en teden dovoljeno parkirati na levi, drug teden pa na desni.

Dobra stvar Nidrija je ta, da ima poleg “glavne” prometne ulice, še vzporedno ulico-promenado. Na “morski” strani so vsi gostilniški vrtovi in glavni vrvež večera. Sprehod je prijeten že zaradi tega, ker je pot speljana ob obali.

Večina nas pozna rek: “bolj stari in pisani stoli, boljša je gostilna”. In v večini to v Grčiji tudi drži. Pa še bolj zanimivo je, če so vsi stoli različni.

Čez dan se lahko drzni povzpnete do kakšnega vinograda, kjer okusno grozdje kar vabi, da ga odtrgaš. Res pa, da je dobro, da te domačini ne opazijo :)

Za izgovor si lahko domislite, da ste se ustavili zaradi žeje oz. počitka. Midva sva ga tu potrebovala, saj je bil vzpon kar naporen. Zmanjkalo je tudi asfalta in na koncu s skuterjem res ni šlo dalje.

Na kar nekaj mestih vas lahko presenetijo domače živali na cesti. Naju so zaustavile ovce, ki so se podale čez cesto.

Takole izgleda Nidri z južne strani. Lep zalivček, poln jadrnic in drugih plovil.

Tale muc je pobegnil pred psom, ki ga je lovil. Drevo je bilo najbolj primerno za pobeg.

Tule pa je še pogled na Nidri s severne strani. Na poti do vasice Karya. Veliko je malih otočkov, ki so tudi v zasebni lasti. In če me spomin ne vara, se med zgornjimi nahaja tudi Scorpio, Onassisev otok.

Posebna doživetja so nočne vožnje po otoku. Tu ceste, razen v mestih, nimajo javne razsvetljave. Imajo pa ob robu asfalta mačja očesa, ki zelo lepo osvetljujejo rob ceste, ko se vozimo po njej s prižganimi lučmi. Edini problem je, če se znajde kaka domača žival na cesti. Midva sva skoraj trčila v kravo. In tisti rek, da je ponoči vsaka krava črna, je res. Jo ne opaziš, pa če se še tako trudiš ;)

Vreme je bilo vedno jasno in ponoči se je luna prikazovala v vsem svojem sijaju. Seveda je brez stojala malce težje slikati ampak z višjim ISO gre. ;)

Obvezna zadeva v Grčiji so za naju tudi koktejli. Vsaj en večer izkoristiva, da si privoščiva koktejl ali dva. Cene so spet različne. Če ne poiščeš ugodnih, ga piješ tudi za 8 €. Midva sva jih našla ob najinem hotelu po ceni 4€. In bili so okusnejši, kot tisti za 8€.

Takole je izgledal najin hotel. Nič pretresljivega, vendar dovolj dobro urejen in opremljen, da nama ni delal preglavic. Pa še bolj mirno je tu, ker ni v centru mesta.

Obdan je s palmami in okolica je lepo urejena, da se je veselje sprehoditi naokoli.

Na dopustu naju je spremljal naš zvesti ježek. Tokrat je bil v dilemi, v kateri kovček se splaziti. Verjetno mu je bil Lefkas bolj všeč :)

Lefkas naju je oba navdušil in na koncu nama ni bilo žal, da sva se odločila zanj. Vsem ga toplo priporočam, saj so plaže, kot ste videli, fenomenalne. Turizem še ni v polnem razmahu in se še da dobiti kako osamljeno plažo. Gneče po cestah ni in tako vam izleti niso v breme ampak prijetno doživetje. Priporočam pa, da si doplačate še dodatni teden, ker je škoda, da vam na koncu zmanjka časa za vse zanimivosti.

Upam, da vam je bilo branje v veselje (sodeč po ogromni količini komentarjev, je temu že tako) :mrgreen: in sem morda koga navdušil za obisk tega otoka.

.

http://blog.sasonovoselic.com/2008/09/17/lefkas-za-neucakane/

http://blog.sasonovoselic.com/2008/10/07/lefkas-in-kaj-si-tam-ogledati/

http://blog.sasonovoselic.com/2008/10/02/lefkas-in-plaze/

http://blog.sasonovoselic.com/2008/09/26/lefkas-in-hrana/

.

Recommended Posts
Showing 19 comments
 • UrosG
  Reply

  Vidim, da je vsak otok malo drugačen in vreden obiska. Če naju pot v Grčijo še kdaj zapelje, bo ta otok definitivno na seznamu za obisk. Zaenkrat imam tri za sabo in res vsak je bil nekaj posebnega. Glede na lego, pa tale deluje bistveno bolj zelen, kot vsi na katerih se bil dosedaj. Verjetno je zato senco bistveno lažje najt ;)

 • tasteoftravel
  Reply

  @ Uroš: ja, sence je tule ogromno. Res, še ko se voziš do nekaterih plaž, imaš okoli sebe polno dreves. En bolj zelenih otokov. Ok, na sami plaži je bolj težko s senco, je pa nekaj korakov stran že zeleno :)
  Če se boš odločil, potem poročaj, če si bil zadovoljen z otokom

 • Zokn
  Reply

  Zadna fotka je TOP!

 • easyriderka
  Reply

  Glede ježka –> dvakrat pa že ne bo šel na isti otok! Raje gre za vsak drgam :D

 • kzt
  Reply

  lepo, lepo! gremo še enkrat, letos, takoj!

 • gregac
  Reply

  super zaključek reportaže :)

 • tasteoftravel
  Reply

  @ zokn: mhm, tudi meni je med boljšimi pa sem jo dal na konec reportaže

  @ easyriderka: to je pa tut res ;)

  @ kzt: hehe, eni bojo šli (na morje) eni pa ne

  @ gregac: tenx ;)

 • LittleStar
  Reply

  Moram povedati, da sem dolgo časa zbirala informacije o tem čudovitem otoku in tukaj sem našla marsikaj zanimivega s prve roke. Zanime me v katerem hotelu sta stanovala in preko katere agencije sta potovala?
  Sama se odločam za en hotel v Nikiani pa me zanima kako kaj tam izgleda?

 • tasteoftravel
  Reply

  Pozdravljena LittleStar. Me veseli, da si našla nekaj zanimivega v mojem zapisu.
  Glede hotela, se mi zdi, da je bil hotel Athos, v Nidriju. Šla pa sva prek Kompasa.
  Nikiana je bolj mirno mestece, ni nekega dogajanja. Plaža pa tudi ni kaj posebnega. Kot vse, na vzhodni strani otoka. :) Priporočam ti mestece Nidri, kerj je bolj živo, ima sprehajališče ob obali, z gostilnami, bifeji in diskotekami. Veliko lepše je tam. No, če pa iščeš mir in samoto, bo pa tudi Nikiana OK. Midva sva se tam kopala samo enkrat.

  Če te še kaj zanima, vprašaj.

  Lp

 • LittleStar
  Reply

  Koliko časa pa potrebuješ s skuterjem od Nikiane do Nidrija? V bistvu nama je s fantom bolj všeč če je mir, pa se potem lahko peljeva zvečer do dogajanja če je potrebno, pa da je hotel malo boljši, ker mi je ravno všeč (v katalogu in na internetu) en hotel v Nikiani, mogoče se ga spomniš – hotel Tesoro?

 • tasteoftravel
  Reply

  Kakih 5-10 minut. Ni veliko.
  Glede hotela pa žal nme morem pomagati. Bila sva samo enkrat v centu oz. na plaži, kaj več pa je bilo samo “mimo” na skuterju.

 • Nity
  Reply

  Ojla,

  malo sem pozna, tako da upam da bom sploh dobila odgovor;)

  Tudi midva s fantom se letos odpravljava na Lefkas in prav tako v hotel Athos. Zanima me, kako zgleda hotel, so sobe čiste, kakšna je kopalnica? Kakšen je zajtrk, sem namreč velika ljubiteljica svžih žemljic, salame, sirčka- bo tudi kaj takega ali bom 14 dni jedla kruh in marmelado…hihihi.

  Najlepša hvala za odgovor in naj pohvalim tvoj izjemen blog, sem bila zelo vesela da sem našla kaj takega-zanimivega in uporabnega.

  hvala hvala in le tako naprej.

  • Sašo
   Reply

   Hvala za komentar. Ti odgovorim na e-mail, da ne bom preveč tule pisal. :)

 • Kerensa
  Reply

  Zdravo,

  res super tele tvoje reportaže :-). Zanima pa me, kateri čas sta bila na Lefkasu? Sta bila mogoče v septembru? Malo ugotavljam glede na to, da si omenil čas trgatev :-. Sprašujem predvsem zato, ker sama razmišljam o dopustuu na tem otoku v mesecu septembru, pa nevem kako se kaj tam obnaša vreme takrat. Če je še sploh dovolj toplo :-).
  Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Saso
   Reply

   Hej.

   Ja, na Lefkasu sva bila prvih 14 dni septembra. Toplo priporočam ta čas, saj ni tiste prave gneče, temperature pa so še vedno prave. Sva velikokrat iskala senco. Edino kar je drugače, je to, da je potrebno kdaj zvečer obleči jopico. Vsaj na skuterju ;) Je pa na teh otokih do konca septembra čist OK. Preverjeno ;)
   Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Priporočam pa, da mi pišeš prek e-maila. (glej povezavo zgoraj desno). Bo lažje.

 • Damjan
  Reply

  Prebral vse tvoje poste o Lefkasu in veliko izvedel iz prve roke.

  Midva z ženo imava plan obiskati lefkas 11.09. za teden dni in me po nabranih informacijah na vseh možnih strani malo skrbi glede dežja, čeprav ga v Grčiji še nisem doživel.

  Druga opcija je sreda avgusta, takrat bova pa verjetno zgorela.

  • Saso
   Reply

   Se opravičujem za zamudo pri odgovoru. spregledal sem tvoj komentar.

   Takole je. Grčija je glede ne-dežja zelo hvaležna dežela. V večini primerov boš imel tam sonce. In tudi za ta termin v septembru se nimaš kaj bati. Seveda vedno obstaja možnost, da se od nekod prikrade slabo vreme, ampak so možnosti zelo majhne. V vsej moji dolgoletni karieri dopustovanj po Grčiji, nisem imel kakega hujšega deževja. Je pa res, da sem ravno na Lefkasu doživel neurje, da smo komaj vzleteli domov. Ampak to je bila posledica neke ogromne fronte, ki je prilezla tja čez in povzročila teden slabega vremena. Kot primer: lansko leto se to ni zgodilo. :)
   Kakorkoli, brez skrbi pojdi septembra, saj imaš enako verjetnost za slabo vreme, kot da bi šel v sredini avgusta.
   Če imaš še kakšno vprašanje pa priporočam, da uporabiš kontak zgoraj desno. Lažje opazim in hitreje odgovorim. ;)

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search